semua yang telah berlalu...semua yang akan berlaku.....

Thursday, July 20, 2006

institusi kekeluargaan

Institusi keluarga membentuk peribadi
Oleh: DR. MASHITAH IBRAHIM
DI kalangan institusi manusia, keluarga ialah kumpulan paling penting di mana seseorang memperoleh perasaan keahlian dan identiti.
Ia merupakan suasana pertama yang dilihat oleh seseorang setelah dilahirkan. Sebahagian besar masa kita juga banyak dihabiskan di kalangan keluarga.

Justeru, institusi keluarga memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang. Ada banyak juga faktor-faktor yang mempengaruhi sikap, tabiat dan cara pemikiran seseorang seperti kawan, persekitaran dan media. Tetapi ramai yang bersetuju mengatakan keluarga adalah faktor paling kuat.

Keluarga merupakan inti masyarakat. Fungsinya tidak hanya terbatas untuk meneruskan keturunan sahaja. Dalam bidang pendidikan, keluarga merupakan sumber pendidikan utama kerana segala pengetahuan dan kecerdasan intelektual manusia diperoleh oleh kanak-kanak daripada orang tuanya dan ahli keluarganya.

Dalam institusi keluarga, peranan ibu bapa atau penjaga dalam pembentukan peribadi sejak perkembangannya yang paling awal adalah sangat penting dan sangat berpengaruh dalam menentukan pembentukan generasi seperti yang ditegaskan dalam hadis:

''Setiap anak dilahirkan suci fitrahnya dan kedua ibu bapanyalah yang bertanggungjawab menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi''.

Keluarga masa kini berbeza dengan keluarga zaman dahulu. Hari ini, keluarga mengalami pergolakan dan perubahan yang hebat, khususnya mereka yang hidup di kota. Cuba lihat keluarga-keluarga di daerah yang belum mengalami atau menikmati hasil kemajuan teknologi, industri dan sebagainya, kita akan dapati gambaran mengenai ikatan dan fungsi keluarga adalah jauh berbeza jika dibandingkan dengan yang berada di tengah-tengah kemewahan kebendaan.

Keluarga dahulu merupakan pengeluar dan pengguna sekali gus dan mereka mempersiap dan menyediakan segala keperluan sehari-hari.

Setiap anggota keluarga diperlukan dan saling memerlukan satu sama lain. Hasil kerja mereka dinikmati bersama. Yang jelas, keluarga zaman silam belum terkena pengaruh penggantian tenaga manusia dengan tenaga mesin. Fungsi keluarga sangat banyak dan ikatan kekeluargaan sangat penting dan kuat.

Semua anggota keluarga mempunyai peranan yang penting untuk disumbangkan kepada keluarga serta diperlukan oleh anggota yang lain.

Di era sekarang, institusi kekeluargaan sudah semakin hilang fungsi, erti dan peranannya. Peranan pendidikan sudah diambil alih oleh lembaga pendidikan seperti pihak pengurusan sekolah.

Ibu bapa semakin lepas tangan hingga merasakan ia adalah tanggungjawab sepenuh pihak sekolah hingga menyalahkan sekolah jika anak mereka gagal. Tugas orang tua dalam memperkembangkan intelek anak menjadi jauh lebih ringan.

Peralatan yang serba canggih dan moden menggantikan tenaga manusia dengan peralatan elektrik dan mesin sehingga tenaga manusia tidak lagi diperlukan.

Untuk mendapat pakaian baru tidak perlu menunggu ibu menjahit tetapi di mana-mana sahaja anak-anak boleh membelinya yang siap dan boleh terus dipakai.

Keluarga berfungsi selaku pengguna sahaja.

Dahulu, generasi kita mencari hiburan di rumah. Keluarga menyediakan pelbagai aktiviti berbentuk permainan dan hiburan untuk manfaat bersama.

Sekarang fungsi rekreasi berpindah ke luar rumah.

Anak-anak tidak senang bermain di rumah. Mereka rasa lebih selesa melepak di tepi-tepi kaki lima dari di rumah. Pasar raya, tempat hiburan berkom-puter, kafe siber dan kelab snuker dijadikan tempat pelepas lelah.

Tentunya hal seperti ini berlaku akibat berhubungan erat dengan keadaan rumah yang selalunya tidak memungkinkan penyediaan tempat bermain.

Begitu juga bagi ibu bapa, segala ketegangan tempat kerja bukan dilepaskan dengan pulang ke rumah tetapi di tempat khusus di luar rumah dari warong kopi, kelab malam, panggung wayang, tempat perjudian atau pusat karaoke.

Dulu tanggungjawab membesarkan keluarga adalah hak bersama bukan di bahu ibu atau bapa sahaja.

Keseluruhan ahli keluarga merasakan itu perlu dilakukan bersama. Kakak sulung rasa terpanggil dengan sendiri untuk mendodoikan adiknya.

Jika apa-apa terjadi pada kedua-dua ibu bapa, ada abang sulung yang sanggup mempertaruhkan kehidupan bujang untuk kebaikan adik-adik.

Di waktu hari raya dirasakan kesempatan untuk semua ahli menyumbang memasak menyediakan makanan. Kesempatan bersama ini tidak sanggup ditukar ganti dengan apa nilai sekalipun.

Dalam keluarga sekarang, lebih ramai yang senang menipu keluarga sendiri. Perniagaan berkongsi adik-beradik lebih memeritkan, kerana rasanya mempercayai orang lain lebih menguntungkan.

Ada beberapa kes di mana anak-anak sanggup mencagarkan tempat kediaman ibu bapa mereka demi perniagaan mereka. Bisnes lebih penting dari keluarga biarpun ia di hari raya.

Kalaupun pulang, ramai anak-anak yang masih merasakan itu tanggungjawab ibu bapa menyediakan makanan. Kalau ada pun mungkin anak perempuan yang keluarkan belanja dapur untuk ahli yang ramai ini.

Anak lelaki lebih senang bertanya makanan sahaja tanpa ada rasa tanggungjawab menyumbang.

Dalam keluarga dulu makanan yang paling sedap ialah masakan ibu. Makanan masakan rumah sentiasa dalam ingatan suami dan anak-anak.

Saudara mara yang berkunjung dirasakan sebagai rahmat dan mereka seronok saling bantu-membantu menyediakan makanan, tidur beramai biarpun tidak bertilam merupakan pengalaman yang tidak boleh dilupakan.

Keluarga sekarang lebih senang makan masakan luar. Mama penat bekerja atau mungkin juga ramai yang sudah tidak pandai memasak.

Jarang sekali aktiviti makan bersama kerana ayah terpaksa memenuhi banyak jemputan makan malamnya, ibu perlu menyiapkan kertas kerja untuk pembentangan esoknya, abang sulung menghadiri parti hari jadi, cuma anak yang kecil disuapkan mi segera oleh pembantu rumah berbangsa Indonesia.

Saudara mara yang berkunjung dianggap sebagai tidak faham, tidak kena masa, mengganggu ketenteraman dan menyusahkan.

Anggota keluarga tidak lagi tempat yang bererti kerana ikatan saling memerlukan tidak lagi dirasai. Peranan keluarga menjadi sangat berkurangan dan erti keluarga dan ikatannya mengarah kepada kegawatan. Bahkan terdapat suara-suara sumbang mengatakan pembentukan keluarga tidak menguntungkan malahan sebaliknya, menambahkan bebanan hidup.

Tidak perlu lagi pada keluarga supaya aktiviti dan kebebasan tidak terhalang akibat daripada tanggungjawab keluarga.

Inilah pendapat yang akan mengelirukan masyarakat serta mengabaikan kesejahteraan masyarakat bersama.

Kesatuan keluarga tiada peranannya sebaliknya hidup secara individu lebih didambakan.

DR. MASHITAH IBRAHIM, Penolong Profesor, Jabatan al-Quran dan Sunnah, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Tuesday, July 11, 2006

heheh's...passport daa siap lorr...

pg td..ke jbtn imgrsn kjg... amek no tiket 2088, then..amek passport !!!..
kejap je nk amek passport.. kaunter no. 8..haha... bln 8 ni.. aku 18 ..haha, asyik23 no. 8...

Monday, June 26, 2006

celebrate the day-FIFA world cup 06 anthem



To win again
To never stop finding
Moving as one
Is the word for home
Begin to place
Yourself in the big frame
When you dream
When you dream
Away
Away

Then Amadou and Mariam:

En avant pour la victoire
En avant pour la victoire
C'est le moment de l'espoir
C'est le moment de l'espoir

Let the sweet air
Fill our hearts
Walk on and celebrate the day
The day, the day the day
Celebrate the day
The day, the day the day
Celebrate the day

...deka ta...


Grab your drums
Paint your soul
Feel the roar and celebrate the day
The day, the day the day
Celebrate the day
The day, the day the day
Celebrate the day
The day, the day the day

To win again
To never stop climbing
The rising road
Of ultimate faith
Unity
The world in a heartbeat
When you dream
When you dream
Away
Away

Celebrate the day, the day, the day
Celebrate the day, the day, the day
Celebrate the day, the day, the day
Celebrate the day, the day, the day
Celebrate the day, the day, the day

Saturday, June 24, 2006

drowning into confusion

I have a problem that I cannot explain,

I have no reason why it should have been so plain,

Have no questions but I sure have excuse,

I lack the reason why I should be so confused,



I know, how I feel when I'm around you,

I don't know, how I feel when I'm around you,

Around you,



Left a message but it ain't a bit of use,

I have some pictures, the wild might be the deuce,

Today you saw, you saw me, you explained,

Playing the show and running down the plane,



I know, how I feel when I'm around you,

I don't know, how I feel when I'm around you,

I, I know, how I feel when I'm around you,

I don't know, how I feel when I'm around you,

Around you, Around you, Around you...

Tuesday, June 20, 2006

world cup........who will be the champion this year??


adakah Brazil akan terus mengekalkan kejuaraannya?

atau pun dikalahkan oleh pasukan2 yg tidak disangka-sangka?

dan pada ketika itu, apakah reaksi anda?

berpaling tadah dengan pasukan anda?

teruskan menyokong pasukan anda?

adakah anda seorang penyokong yang hipokrit?

menyokong pasukan yang sentiasa hebat?

dan pada ketika pasukan anda dikalahkan...anda menyesal?

inilah yang dikatakan demam bola.....

come whatever, bola tetap topik perbualan yang paling hangat di dunia ni.

walaubagaimanapun, aku akan teruskan menyokong pasukan ENGLAND

buktikan kebolehan mu.... i'm here to see u win the match n the cup

Sunday, June 18, 2006

using Google SketchUp for the first time

3D building: google sketchUp..

bangunan MOF 3D ni, aku yg design... tapi, x la jadi sgt.. baru try nk buat bangunan... susah gak seyh.. nk kena cari kawasan la.. pastu draw line... then build up the building... tapi bile place model tu kt my Google Earth, plot kawasan tu lari la.. x same tmpt yg sepatutnya die berada.. tapi, kira ble thn la ..hoho~

about my medical check-up

15 jun 06 - klinik kesihatan putrajaya, presint 7 ....


pagi2 lagi dah ke klinik ngan mak, pkol 7.30... time2 mcm ni pon dah crowded dah klinik tu... so, dah buat appoinment ngan doktor, amek la number dulu... dapat number brape ntah.. pastu ..

1) x-ray dulu....
2) urine test
3) blood test --->kena tipu ngan nurse, kate aku kena Hept B
4) check gigi plak... kena tampal daa..
5) timbang berat - 66kg
6) ukur ketinggian - 174cm
7) eye test - 6/6 (ntah x phm)
8) blood pressure --->tinggi gak 120/92 (tido lmbt kot)

tu baru pagi... sampai kol 11 lebih.. pastu ptg kena jumpe doktor plak.. nak sign borang laporan kesihatan tu..hmm tunggu la berjam2.. baru dpt jumpe Dr..

facts about number:

date: 15/06/06
queue card number: 115
eye test result: 6/6
weight : 66kg

all about 1, 5, 6 rite? ....hmmm 1 + 5 = 6.. so? what's that mean?...6 years in Russia? .. or what?

my home from above

taken with Google Earth 4-BETA

this is my home ... at Presint 8

Wednesday, June 14, 2006

russian language for today

this morning....boring btol23... ntah tetiber smgt nk blajar russian language... takut gak.. kang nnti kalo x prepare awal2 .. 'language shock' jadinye.. so, blajar la sket2 even i just learning the russian alphabet.. how to pronounce it.. the letter form.. so, stakat ni ade la gak improvement.. boleh la bace perkataan2 tu... tapi still do not understand the meaning!! it's ok.. this is just the beginning !!..

stakat yg aku tau.. " 'dobroye 'ootro " - maksud nye "good morning" kot.. sori kalo silap !!..

ni la russian alphabet :

Аа

Бб

Вв

Гг

Дд

Ее

Ёё

Жж

Зз

Ии

Йй

Кк

Лл

Мм

Нн

Оо

Пп

Рр

Сс

Тт

Уу

Фф

Хх

Цц

Чч

Шш

Щщ

Ъъ

Ыы

Ьь

Ээ

Юю

Яя

perjumpaan warga mat jiwa yang dirancang


optiMa 0105, smsSmj
barisan pelajar macHo di tangga surau Al-Falah, SMSSMJ...
from left:[me, hakim, qaliff, kham, nik mat, shiham]

detik 11 jun 06 - smssmj... seramai 30 + + pelajar yg bakal melanjutkan pelajaran ke luar dan dalam negara telah mengadakan satu perjumpaan dengan para guru sebagai mengenang jasa dan pengorbanan mereka.... gambar di atas menunjukkan sebilangan pelajar yang baru selesai mengerjakan solat Zuhur setelah seharian berjumpa dengan para guru... after this, they are all will going to CS for having fun with friends...

Tuesday, June 13, 2006

proud of my friends ... me as well !!

Alhamdulillah, this year... ramai kawan2 dpt scholarship....petronas + JPA + MARA.... best2 sgt23..... tgk korang suma success....kelas 5 SC 1-20 + + yg dpt overseas.... congratulation to you guys... overall... smssmj melahirkan 40 + + plajar yg dpt scholarship... insyaAllah diaorg nih akan ke overseas.... now, all of them are preparing for their preparation - A-level la.. IB la... ...mcm aku.. A-level kt Russia kot.. coz 3 months ja preparation kt intec nih... hmm.. kalo rezeki, i'll be among the earliest student to further my study in overseas.. Alhamdulillah... Allah is Great !!

places for my friends to further their study :
-Ireland
-UK
-Germany
-Canada
-Japan
-United States
-Russia
-India
-Korea
-New Zealand
-Malaysia
-Australia
-Indonesia
-Middle East
-France

Friday, May 26, 2006

all about numb3rs n song

suratan atau kebetulan??

:: 185 - 162 = ?
:: 2323 reg?
:: 1 8 5 reshuffle?
:: 23 > 11 pm ?
:: d & B? serentak??
:: dloV- followed by u?
:: rec 23.56?
:: 185 = 185 ??
:: 15 + 8??

>> those things make me blurr

Wednesday, May 24, 2006

the fellowship of the ring

this morning, i didn't do anything special... just continue my normal life... wake up, pray, breakfast, listening to radio.. and learning Russian language... just knowing the alphabet.. not 2 much.. hmm.. now, i'm watching TLOTR-the fellowship of the ring... some kind a cool movie.. i'm sure u guys already watched the movie... it's natural... lambat pick up sket.. hoho~ hmm.. nak solat zuhur dulu, then continue the movie aar... best gak... best time intro film tu... very energetic..... and very 'literature'- some words that i took from the movie is- ....a history became legend... a legend became myth.... sound's great rite?? ...very powerful word.. hmm.. ok, i'll continue posting later !!!..

~ an evil poured the cruelty into the ring ~

Tuesday, May 23, 2006

2day is tuesday.......

hari ni, bagun awal la plak...... pkol 6.... pastu, lepas dah settle perkara wajib dan penting, terus menghadap comp.. bukan ape, tapi dah boring.... ni la keje aku... sementara nk tunggu sambung blajar kt INTEC nanti, baik gune this limited time utk buat sesuka hati.. hoho... hmm.. satgi rase cam nak tgk citer Gundam ... mcm best gak... skang ni tgh dgr lagu [shanon - dilanda cinta] ... best lagu die.. slow and steady, ala 80-an, tapi serious best !!! pagi ni, semua org gi keje la skool , tinggal ak ngan abg aku..hari ni result Matrik die kuar... tapi xtau lg brape die dpt.. huhu, sure nervous die tuh... hmm.. ape lg aar nk tulis, blurr + speechless + bingung ..hoho..tu je la kot.. nanti ade idea baru post lain ..ok..


as we go on we remember
all the times we had together
and as our life change come whatever
we will still be friends forever

Monday, May 22, 2006

appointment ngan doktor

pagi tadi, pegi Klinik Kesihatan Putrajaya kt Pcnt7 ......sbb nak buat appoinment ngan doctor, pasal nak buat medical check up......utk masuk U nanti.....pastu, pegi ngan brader....ayah hantar aar.....pastu..lepas dah settle pilih tarikh, blah aar..tarikh dpt 15 jun nanti...hari khamis...hmm..nak ape ntah nanti, urine drug test la, x-ray la...hm..ikut je la doktor.....hehe..lagipon...aku ni bakal doktor gak..hehe..insyaAllah..hmm..best aar 20 may haritu...mmg best sgt...xtau nape best..ade la...then, esok '23' .....lagi la best....lepas balik ngan bas pagi tadi, penat gak....dkt2 tghari tu, tertido la plak...pastu..bgn...dgr lagu era best !! esp...lagu dealova n biarlah rahsia....pastu....ptg tadi..ajar adeq biO..hehe...jadik proF la plak..haha....pastu...hmm...ape ar...tgk aar....mlm ni ntah nak buat ape...cdt abis aar..nk smbg ngan kawan pon xble...

Saturday, May 20, 2006

believe in Allah

THIS IS ONE OF THE BEST
EXPLANATIONS OF WHY ALLAH ALLOWS PAIN
AND SUFFERING THAT I HAVE SEEN: A MAN
WENT TO A BARBERSHOP TO HAVE HIS HAIR
CUT AND HIS BEARD TRIMMED. AS THE
BARBER BEGAN TO WORK, THEY BEGAN TO
HAVE A GOOD CONVERSATION. THEY TALKED
ABOUT SO MANY THINGS AND VARIOUS
SUBJECTS. WHEN THEY EVENTUALLY
TOUCHED ON THE SUBJECT OF ALLAH, THE
BARBER SAID: "I DON'T BELIEVE THAT ALLAH
EXISTS." "WHY DO YOU SAY THAT?" ASKED
THE CUSTOMER. "WELL, YOU JUST HAVE TO
GO OUT IN THE STREET TO REALIZE THAT
ALLAH DOESN'T EXIST. TELL ME, IF ALLAH
EXISTS, WOULD THERE BE SO MANY SICK
PEOPLE? WOULD THERE BE ABANDONED
CHILDREN? IF ALLAH EXISTED, THERE WOULD
BE NEITHER SUFFERING NOR PAIN. I CAN'T
IMAGINE A LOVING ALLAH WHO WOULD
ALLOW ALL OF THESE THINGS."

THE CUSTOMER THOUGHT FOR A MOMENT,
BUT DIDN'T RESPOND BECAUSE HE DIDN'T
WANT TO START AN ARGUMENT. THE BARBER
FINISHED HIS JOB AND THE CUSTOMER LEFT
THE SHOP. JUST AFTER HE LEFT THE
BARBERSHOP, HE SAW A MAN IN THE
STREET WITH LONG, STRINGY, DIRTY HAIR
AND AN UNTRIMMED BEARD. HE LOOKED
DIRTY AND UNKEMPT. THE CUSTOMER
TURNED BACK AND ENTERED THE BARBER
SHOP AGAIN AND HE SAID TO THE
BARBER: "YOU KNOW WHAT? BARBERS DO
NOT EXIST." "HOW CAN YOU SAY THAT?"
ASKED THE SURPRISED BARBER. "I AM HERE,
AND I AM A BARBER. AND I JUST WORKED ON
YOU!" "NO!" THE CUSTOMER
EXCLAIMED. "BARBERS DON'T EXIST
BECAUSE IF THEY DID, THERE WOULD BE NO
PEOPLE WITH DIRTY LONG HAIR AND
UNTRIMMED BEARDS, LIKE THAT MAN
OUTSIDE." "AH, BUT BARBERS DO EXIST!
THAT'S WHAT HAPPENS WHEN PEOPLE DO
NOT COME TO ME." "EXACTLY!" AFFIRMED
THE CUSTOMER. "THAT'S THE POINT! ALLAH,
TOO, DOES EXIST! THAT'S WHAT HAPPENS
WHEN PEOPLE DO NOT GO TO HIM AND DON'T
LOOK TO HIM FOR HELP. THAT'S WHY
THERE'S SO MUCH PAIN AND SUFFERING IN
THE WORLD."

Thursday, May 18, 2006

learning Russian language

wowo !!!...hmm x sabo rase nak blajar bagser Russia.....even nampak mcm ssh nk catch up...tp, that's a challenge...and i could handle it..haha...ckp mcm pro......but it's ok.....hope dpt fly to Russia....further study....nak buat btol2 time preparation nnnti..3 bln je nak struggle....tp seb baik la...ade kwn kt sana....ble study together..hmm...dah *blurr otak.....kang post lain...

2 my brO

heppie birthday brO =]

Wednesday, May 17, 2006

JPA scholarship - Russia

Alhamdulillah..finally got the scholarship....

after this - 3 months preparation at INTEC UITM....then, if i get the better result n and achieve the qualification, i'll fly to Russia this year....i'll study there in the 6 years periods of time....that's not too long i guess.......insyaAllah..i'll return to M'sia in 2012...wow......8 years before vision 2020

Tuesday, March 28, 2006

perempuan oh perempuan !!

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan- perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu didunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim) Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang halal baginya(bagi perempuan). (Hadis riwayat at-Tabrani dan al-Baihaqi)

Sunday, March 26, 2006

cara pemakanan yang sebaik-baiknya

Ada sedikit ilmu yg ingin saya kongsi bersamadengan kawan2 semua?
Rupa2nya tanpa kita sedo, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak boleh main balun aje?sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis, lumpuh,sakit jantung, keracunan makanan dan lain2penyakit apabila kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telahmengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga.Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakitperut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2. tak payahlah susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet Rasullullah ini?.Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan makanan.
Jangan makan SUSU + DAGING
Jangan makan DAGING + IKAN
Jangan makan IKAN + SUSU
Jangan makan AYAM + SUSU
Jangan makan IKAN + TELUR
Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
Jangan makan SUSU + CUKA
Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL..
JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI ,SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI...
TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI... JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM .
SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
Nampak memanglah pelik.. tapi, kalau tak percaya...kawan2 cubalaa.................................Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie....Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu.di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.
p/s : Sampaikan walau sepatah...
Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk(bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur(iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)
Wassalam...Sama2lah kita mengamalkannya.......Wallahu A'lam Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya.

Thursday, March 23, 2006

pengaplikasian ilmu dalam kehidupan.......

Aku : Kasihku, ketumpatan cintaku padamu ialah jisim hatiku di bahagi isipadu jantungku. Masihkahkau tidak membuat sebarang anggapan?
Mu : Aku tidak percaya kepadamu kerana kau ada kekasih baru untuk menjalankan tindak balaspenggantian ke atas diriku.
Aku : Kau jangan salah ertikan kecerunan garis lurus hatiku ini, kerana aku dan dia masih lagiunsur dan bukannya sebatian.
Mu : Tapi, aku berasa seperti kasihmu berkadar songsang dengan kesetiaan yg kuberikan.
Aku : Tapi, cintaku padamu adalah pemalar!
Mu : Aku masih belum mengerti lagi kerana penyelesaian yang kau berikan masih lagi belum sahih.
Aku : Tapi, aku mengamalkan hukum newton ketiga dimana tindak balas cintaku bersamaan dengan cinta yg kau berikan.
Mu : Kau jangan bohong! Aku telah mengetahui bahawa kau adalah 'random' yg mempunyai janji-janji manis yg bergerak secara rawak.
Aku : Itu adalah fitnah yg telah tersebar melaui proses pencaran dan perolakan.
Mu : Tetapi, mengapa kau membuat tempoh perkahwinan kita mengalami rintangan?
Aku: Aku harus menggunakan perintang boleh laras untuk mengurangkan rintangan itu.
Mu:Adakah kita akan berpadu secara kimia?
Aku: Itu masih belum diketahui, tetapi hasilnya nanti dapat dilihat dengan menggunakan mikroskop cahaya.
Mu: Aku khuatir kau akan bertemu dengan yg lebih aktif dan bertindak balas dengannya.
Aku: Nampaknya, kita sedang bercinta tiga segi dan haruslah menggunakan hukum-hukum penyelesaian segitiga untuk menyelesaikannya.
Mu: Tapi, aku telah memberi cintaku dalam magnitud dan arahnya sekali. Masihkah kau tidak percaye?
Aku: Ya, aku percaye. Tetapi aku mahu semua itu dalam bentuk lazim.
Mu: Itu semua boleh diabaikan, yang aku mahu ialah tempoh perkahwinan kita harus mengalami pecutan yg seragam.
Aku: Kau harus bersabar, kerana sabar itu 0.5 dari iman.
Mu: Tapi, imanku adalah infiniti!
Aku: Aku tidak fikir yang iman kau infiniti kerana kau blum mendarabkannya dengan 6x10'23.
Mu: Kau membuat kemarahanku meruap-ruap. Nanti bila tekanan ku melebihi tekanan udara, kau jugak yg susah kerana aku akan mengalami hemolisis.
Aku: Aku sekarang bukan aku yg dulu lagi, aku telah mengalami plasmolis.
Mu: Kau betul-tul menyakitkan hatiku ini. Kusangkakan kau intan, tetapi rupa-rupanya kaugrafit.
Pergi kau dari sini.Biarkan aku sendirian... ... ..

Sunday, March 19, 2006

Selamatkah Diri Di Padang Mahsyar


Setelah semua mahkluk yang bernyawa dialam nyata ini mati dan hancur
binasa, Allah SWT memerintahkan Malaikat Israfil untuk meniupkan angin
Sangakala yang hebat itu untuk menghidupkan semula semua mahkluk yang
sudah mati. Israfil meniup dan berteriak dengan sekuat-kuatnya :"Wahai nyawa yang telah keluar dari badan,tulang-tulang yang telah reput luluh, tubuh yang telah buruk, urat yang telah putus berkecai,kulit-kulit yang telah pecah hancur,rambut-rambut yang telah luruh! Bangunlah kamu semua untuk menjalani hukuman dari Allah SWT yang menjadi Hakim Besar dan Raja kepada semua raja!"

Maka dengan tiba-tiba mereka pun tegak bangun berdiri. Mereka lihat langit,didapati langit berjalan-jalan,mereka lihat bumi,didapati bertukar wajah, tidak seperti bumi yang dahulu, Dilihat bintang-bintang, semuanya telah berhimpun di satu kawasan dengan padatnya. Dilihat laut terdapat api yang sedang bernyala-nyala diatasnya. Dilihat Malaikat Zabaniah telah berada dihadapan mereka. Dilihat matahari telah hilang cahayanya. Maka sedarlah dan tahulah mereka bahawa mereka berada ditempat yang dijanjikan kiamat. Lantas mereka berkata :"Inilah dia sebagaimana yang telah Allah janjikan dan inilah menunjukkan kebenaran para Rasul."

Seperti yang telah Allah sebutkan dalam Al-Quran : "Mereka berkata:
"Aduhai celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami dari tempat tidur kami (kubur ) ?" (Yassin: 52 )

Mereka pun keluar dari kubur tanpa pakaian,tidak berkasut dan sebagainya.Mereka bertelanjang bulat tanpa seurat benang pun dibadan.Dalam masa bangkit itu, manusia dalam keadaan bermacam - macam rupa.

1. Sesetengah mereka ada yang berupa kera kerana di dunia mereka suka membuat fitnah kepada orang lain.

2. Ada yang berupa khinzir kerana suka makan rasuah ketika menjalankan hukuman.

3. Ada yang buta mata kerana keterlaluan pada menghukum manusia.

4. Ada yang pekak dan bisu kerana mereka hairan dengan amalan yang mereka lakukan.

5. Ada yang mengalir daripadanya nanah dan darah yang amat busuk dan sentiasa menikam-nikam lidah sendiri. Ini adalah kumpulan ULAMA yang bercakap dan mengajar tetapi perbuatannya tidak sama dengan apa yang diucapkan.

6. Ada pula yang luka-luka seluruh badan kerana suka menjadi saksi bohong.

7. Ada yang telapak kaki mereka terletak didahi dan terikat kepada ubun-ubun mereka serta menjadi sangat busuk, lebih busuk daripada bangkai. Mereka adalah orang yang sanggup membeli dunia dengan akhirat. (mencari kemewahan dunia dengan memperalatkan agama.)

8. Ada seperti orang mabuk, rebah ke kiri, rebah ke kanan terhuyung-hayang. Mereka inilah yang sanggup menyimpan harta dari belanjakan ke jalan Allah.

9. Ada yang berkeadaan benar-benar mabuk, orang ini suka bercerita-cerita dalam masjid akan hal dunia.

10. Ada yang berupa khinzir kerana suka makan harta riba.

11. Ada yang tidak bertangan dan tidak berkaki.Mereka ini suka menyakiti orang-orang sekampungnya.

12. Ada yang berupa khinzir kerana mereka mempermudah-mudahkan sembahyang (lalai dalam sembahyang)

13. Ada pula yang bangkit dengan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking yang sentiasa mengigit-gigit dan menyengat-nyengat.Mereka ini di dunia payah hendak mengeluarkan zakat.

14. Ada yang berkeadaan dimana darah yang amat busuk sentiasa kelua dari mulut mereka. Orang ini suka berbohong dalam perniagaan.

15. Ada yang sampai terasing daripada manusia serta badannya sangat busuk dari bangkai. Mereka ini suka menyembunyikan maksiat kerana takutkan manusia, tidak takut pada Allah.

16. Ada yang terpotong halkum, keadaannya tercerai dari leher. Orang ini selalu sanggup untuk bersaksi bohong.

17. Ada yang bangun dari kubur tiada berlidah dan mengalir darah busuk dari dalam mulutnya. Orang itu malas mengucap kalimah syahdah.

18. Ada pula yang berjalan dengan kepala di bawah dan kaki di atas langit. Darah dan nanah sentiasa mengalir dari kemaluan mereka. Mereka itu suka berbuat zina semasa hidup.

19. Ada yang berkeadaan muka hitam dan perutnya penuh dengan api neraka. Mereka ini suka memakan harta anak yatim secara zalim.

20. Ada pula yang bangun dengan mengidap penyakit kusta dan sopak. Mereka inilah yang derhaka terhadap kedua ibu bapanya.

21. Ada yang gigi mereka seperti tanduk lembu,lidah mereka terjelir hingga ke perut, najis dan kencing sentiasa keluar dari perut mereka. Mereka adalah orang yang suka meminum arak.

Semoga kita tergolong dalam golongan yang segera menginsafi diri dan bertaubat di atas dosa dan pengkhianatan yang dilakukan terhadap sesama manusia.

WASALLAM

Peringkat-peringkat sembahyang



nilaikan dimana tahap sembahyang kita. Dalam era membaiki diri ini, kita check sembahyang kita,nanti akan terjawap kenapa kita tidak dibantu, dan ini juga gambaran secara keseluruhannya, mengapa umat islam terbiar dan tiada pembela dan umat islam kini tidak lagi menjadi umat yang agung seperti dulu.


Golongan 1.
Kita boleh lihat hari ini sudah ramai umat islam yang tak sembahyang, bahkan ramai juga yang tak tahu nak sembahyang, mereka telah jatuh kafir. Imam Malik kata jatuh kafir kalau tak sembahyang tanpa sebab. Imam Syafie kata jatuh fasik (pun masuk neraka juga) kalau ia masih yakin sembahyang itu fardu.


Golongan 2.
Orang yang mengerjakan sembahyang secara zahir sahaja, bacaan pun masih tak betul, taklid buta,main ikut-ikut orang saja. Belajar sembahyang maupun secara resmi atau tak resmi tak ada. Ilmu tentang sembahyang tiada. Golongan ini tertolak bahkan berdosa
besar dan hidup dalam keadaaan derhaka kepada Allah Taala
.


Golongan 3.
Orang yang mengerjakan sembahyang, bahkan tahu ilmu mengenai sembahyang, tetapi tak boleh lawan nafsu terhadap tarikan dunia yang kuat. Jadi mereka ini sekejap sembahyang, sekejap tidak. Kalau ada masa dan mood baik ia sembahyang, kalau sibuk dan terkocoh
kacah, ada program kenduri, pesta ria, berziarah,bermusafir, letih dan penat, maka ia tak sembahyang.Orang ini jatuh fasik.


Golongan 4.
Orang yang sembahyang, kalaupun ilmunya tepat, fasih bacaannya,tetapi tak khusyuk kalau diperiksa satu persatu bacaannya, lafasnya banyak yang dia tak faham,fikirannya tak terpusat atau tak tertumpu sepenuhnya pada sembahyang yang dilaksanakannya itu disebabkan
tak faham apa yang dia baca.Cuma main hafal saja. Jadi fikirannya terus tertumpu pada dunia dan alam sekelilingnya.Fikirannya mengembara dalam sembahyang,orang ini lalai dalam sembahyang. Neraka wail bagi orang ni.




Golongan 5.
Golongan yang mengerjakan sembahyang cukup lima waktu, tepat ilmunya, faham setiap bacaan sembahyang, fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya,tapi tak dihayati dalam sembahyang itu. Fikirannya masih melayang mengingatkan perkara dunia, dek kerana
faham saja tetapi tidak dihayati. Golongan ini dikategorikan sebagai sembahyang awamul muslimin.



Golongan 6.
Golongan ini baik sedikit dari golongan yang ke lima tadi, tetapi main tarik tali didalam sembahyangnya, sekali sekala khusyuk,sekali sekala lalai pula. Bila teringat sesuatu didalam sembahyangnya, teruslah terbawa bawa, berkhayal dan seterusnya. Bila teringat Allah secara tiba tiba maka insaf dan sedarlah semula, cuba dibawa hatinya serta fikirannya untuk menghayati setiap kalimat dan bacaan didalam sembahyangnya. Begitulah sehingga selesai sembahyangnya. Ia merintih dan tak mahu jadi begitu, tapi terjadi jua. Golongan ini adalah golongan yang lemah jiwa. Nafsunya bertahap mulhamah (ertinya menyesal akan kelalaiannya dan cuba baiki semula, tapi masih tak perdaya kerana tiada kekuatan jiwa). Golongan ini terserah kepada Allah.Yang sedar dan khusyuk itu mudah mudahan diterima oleh Allah, mana yang lalai itu moga moga Allah ampunkan dosanya, namun tiada pahala nilai sembahyang itu. Ertinya sembahyangnya tiada memberi
kesan apa apa.Allah belum lagi cinta orang ini.


Golongan 7.
Golongan yang mengerjakan sembahyang yang tepat ilmunya, faham secara langsung bacaan dan setiap lafaz didalam sembahyangnya. Hati dan fikirannya tidak terbawa-bawa dengan keadaan sekelilingnya sehingga pekerjaan atau apa pun yang dilakukan atau yang difikirkan diluar sembahyang itu tidak mempengaruhi sembahyangnya. Walaupun ia memiliki harta dunia,menjalankan kewajiban dan tugas keduniaan seperti perniagaan dan sebagainya namun tidak mempengaruhi sembahyangnya. Hatinya masih dapat memuja Allah didalam sembahyangnya. Golongan ini disebut orang-orang soleh / golongan abrar / ashabul yamin.


Golongan 8.
Golongan ini seperti juga golongan tujuh tetapi ia mempunyai kelebihan sedikit iaitu bukan saja faham, dan tak mengingati dunia didalam sembahyangnya,malahan dia dapt menghayati setiap makna bacaan sembahyangnya itu, pada setiap kalimah bacaan fatihahnya, doa iftitahnya, tahiyyatnya, tasbihnya pada setiap sujudnya dan setiap gerak gerinya dirasai dan dihayati sepenuhnya. Tak teringat langsung dengan dunia walaupun sedikit . Tapi namun ia masih tersedar dengan alam sekelilingnya. Pemujaan terhadap Allah dapat dirasai pada gerak dalam sembahyangnya. Inilah golongan yg dinamakan golongan mukkarrabin (Yang hampir dengan Allah)



Golongan 9.
Golongan ini adalah golongan yang tertinggi dari seluruh golongan tadi. Iaitu bukan saja ibadah sembahyang itu dijiwai didalam sembahyang malahan ia dapat mempengaruhi di luar sembahyang.Kalau ia bermasalah langsung ia sembahyang, kerana ia yakin sembahyang punca penyelesai segala masalah. Ia telah fana dengan sembahyang. Sembahyang
telah menjadi penyejuk hatinya. Ini dapat dibuktikan didalam sejarah, seperti sembahyang Saidina Ali ketika panah terpacak dibetisnya. Untuk mencabutnya, ia lakukan sembahyang dulu, maka didalam sembahyang itulah panah itu dicabut. Mereka telah mabuk dengan sembahyang. Makin banyak sembahyang makin lazat,sembahyanglah cara ia nak lepaskan kerinduan dengan tuhannya. Dalam sembahyanglah cara ia nak mengadu-ngadu dengan Tuhannya. Alam sekelilingnya langsung ia tidak hiraukan. Apa yang nak jadi disekelilingnya langsung tak diambil peduli. Hatinya hanya pada Tuhannya. Golongan inilah yang disebut golongan Siddiqin. Golongan yang benar dan haq.



Setelah kita nilai keseluruhan 9 peringkat sembahyang itu tadi, maka dapatlah kita nilai sembahyang kita di tahap yang mana. Maka ibadah sembahyang yang boleh membangunkan jiwa, membangunkan iman, menjauhkan dari yang buruk boleh mengungkai mazmumah, menanamkan mahmudah,melahirkan disiplin hidup, melahirkan akhlak yang agung ialah golongan 7, 8 dan 9 sahaja.Sembahyangnya ada kualiti, manakala golongan yang lain jatuh pada kufur fasik dan zalim.


Jadi dimanakah tahap sembahyang kita ? Perbaikilah diri kita mulai dari sekarang. Jangan tangguh lagi.Pertama-tama soalan yang akan ditujukan kepada kita di akhirat nanti ialah solat / sembahyang kita. Marilah
bersama membaiki solat kita agar segera dapat bantuan dari Allah, agar terhapuslah kezaliman, semoga tertegak kembali daulah Islam.

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM

Apabila tajuk ini dihuraikan maka ramai dikalangan kita sukar untuk membaca disebabkan ketakutkan penghuraian ini akhirnya MATI. Firman Allah SWT; Bermaksud; "Bagaimana kamu kufur (ingkar) dengan Allah dan adalah kamu itu mati maka kamu dihidupkan, kemudian kamu dimatikan kemudian kamu dihidupkan kemudian kepada-Nya kamu dikembalikan" (Surah Al-Baqarah : Ayat 28) Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud .Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT. Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :
*Tanda 100 hari sebelum hari mati. Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.
*Tanda 40 hari sebelum hari mati Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.
*Tanda 7 hari Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.
*Tanda 3 hari Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.
*Tanda 1 hari Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.
*Tanda Akhir !!!!! Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula. PENUTUP Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang Maha Berkuasa lagi Maha Pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh Mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.
Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali
1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dgn selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.
3. Aku rumah penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yg menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan "Laa illallah, Muhammadur Rasulullah" supaya kamu dapat jawapan kepadanya. jadilah renungan kita bersama.......
Bila tiba saat kematian, segala penyesalan tak guna belaka, jikalau kita dengar jenazah yang dibawa pergi itu bercakap, maka pengsan lah seluruh umat manusia.. Jenazah yang penuh dgn dosa dan tak pernah beringat semasa zaman hidupnya " argh, celaka lah aku di mana kamu ingin membawa aku...." Jenazah yang sudah bersedia, terdiri dari kalangan mereka2 yang beringat "Cepatkan lah membawa aku, sesungguhnya aku tidak sabar untuk menemui Tuhan ku..." Semoga kita semua tergolong di dalam Jenazah2 yang kedua.. p/s: Jodoh Ajal DiTangan Tuhan...

Alhamdulillah...

hurmm...nampaknya dah lama x post article sejak 2 minggu yg lalu....
result spm pon dah kuar, leh kater excellent gak aar....
dpt 8A1 1A2 1B3.....ok aar tuh, bukan nak tunjuk pandai...tapi sebagai motivasi...

Saturday, March 04, 2006

9 days left

hari ni 9, esok 8, lusa 7,6,5........2,1...woooo x lamer lagik spm result akn kuar.....
14 march ni b'tolak ke utara...tido umah fyrdh...[12-14]...gi skali ngan qaliff, ejol...

Wednesday, February 22, 2006

akhir zaman

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan "Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepada umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak". Sahabat bertanya "Apakah fitnah besar itu ya Rasullullah?" "Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu, pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik." Sahabat bertanya lagi. "Mengapa begitu ya Rasullullah?" Rasullullah SAW menjawab, "Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia". Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, "Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap." Mana nampak? Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan. Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah. Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya "International Jew" (tak silap saya). Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar. Yahudi punya kerja. baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi. Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London. Dia berkata: "Kepada semua pemimpim- pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam." Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati. 1942. kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani. Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah. Tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Mindanao. Lepas tu kerajaan Islam Acheh... semuanya satu demi satu. Macamana benda ni boleh terjadi? Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL, GOAL, GLORY. Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, dia datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian. Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih? Orang kita panggil, gerakan halus. Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah "garam dan ragi". Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. Maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya kehidupan kita bukan cara Islam lagi. Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu. Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi ". Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan sistem kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Di rasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik. Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya. Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi, justeru itu nanti, dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.." Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak..., Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang, kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati. Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Monday, February 20, 2006

Keperibadian mulia Rasulullah turut dikagumi cendekiawan bukan Islam


KEAGUNGAN peribadi Nabi Muhammad SAW dan kebenaran ajarannya bukan hanya diakui penganut agama Islam, malah masyarakat bukan Islam.

Ramai tokoh bukan Islam menulis buku atau mencatatkan sesuatu mengenai kehebatan dan kemuliaan peribadi Rasulullah SAW.Antaranya Karl Marx yang mengasaskan fahaman komunis. Fahaman komunis tidak mengaku perlunya agama kepada manusia. Namun, Karl Marx kelahiran Jerman tidak dapat menolak kebenaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Karl Marx (1817 – 1883) dalam bukunya, al-Hayat (diterjemahkan dalam bahasa Arab) menulis: “Muhammad adalah lelaki Arab yang telah menemukan kesalahan agama Nasrani dan Yahudi, melakukan tugas yang sangat berbahaya di tengah-tengah kaum Musyrik penyembah berhala, menyeru mereka kepada agama tauhid dan menanam keyakinan terhadap keabadian roh. Maka, layak bagi kita untuk mengakui kenabiannya, dan dia adalah rasul langit untuk bumi.”Sir Herbert Spencer, ahli falsafah Inggeris, pernah mencatatkan: “Hendaklah kalian menjadikan Muhammad sebagai lambang politik agama yang tepat, dan seorang yang paling jujur dalam menerapkan sistemnya yang kudus di tengah-tengah umat manusia seluruhnya. Muhammad adalah sesuatu yang pertama yang dijelmakan dalam kejujuran yang murni, siang dan malam selalu tekun membangunkan umatnya.”Dr Wilw (1818-1889), seorang orientalis berbangsa Perancis menulis dalam karyanya, Tarikhul Khulafa, antara lain menyebut: "Muhammad layak mendapat kekaguman dan penghargaan kita sebagai reformis agung, bahkan dia patut juga diberi gelaran nabi. Kita tidak usah mendengar cerita dan pendapat orang ekstrim. Sesungguhnya Muhammad itu seorang besar dalam agama dan peribadinya. Barang siapa yang menyerangnya, jelas dia tidak mengerti dan melecehkan jasa-jasanya."Albornos Catin, dalam bukunya, Adyanul Arab, menyatakan: "Sesungguhnya keistimewaan Muhammad terletak pada kemampuannya yang menakjubkan sebagai seorang ahli politik bestari, lebih sekadar seorang nabi yang mendapat wahyu. Sekiranya antara kita tidak mengenali Muhammad, akan menjatuhkan kehormatannya, dan siapa yang melakukannya, maka dia telah berbuat aniaya terhadap dirinya dan juga terhadap Muhammad."Kenyataan itu adalah antara hakikat kebaikan dan kelebihan Nabi Muhammad SAW yang dibuat oleh bijak pandai bukan Islam. Mereka meletakkan Rasulullah SAW pada kedudukan pemimpin paling agung sepanjang zaman, yang mana tidak ada orang lain sebelum dan sesudah Baginda mengatasi kedudukannya. Cubaan memperlecehkan Nabi Muhammad SAW sebenarnya dilakukan oleh mereka yang tidak berilmu dan tidak mengkaji sejarah. Mereka hanya menyebarkan sentimen kebencian tanpa merujuk kepada fakta. Pengiktirafan yang diberikan cendiakawan bukan Islam kepada Nabi Muhammad SAW membuktikan mereka benar-benar mengkaji sirah Rasulullah SAW. Mereka menemui sesuatu yang hebat mengenai peribadi Baginda yang tidak mungkin ada pada insan lain.Tentulah satu kejayaan agung apabila Nabi Muhammad SAW berjaya mendidik masyarakat yang rosak akhlak dan peradaban kepada baik budi pekerti dan berpegang kepada agama tauhid. Masyarakat Arab jahiliah bukan sekadar menyembah berhala, malah mengamalkan cara hidup berpuak-puak, penindasan, penganiayaan terhadap wanita, kasar, percaya perkara karut, membunuh anak dan suka berperang. Masyarakat Arab jahiliah maju pada cara hidup, ekonomi tetapi muflis pada pekerti. Kelahiran Nabi Muhammad SAW memang ditunggu oleh ahli kitab di mana dalam kitab terdahulu tercatat akan lahir seorang rasul akhir zaman. Perluasan ajaran Islam dilakukan secara bijaksana. Islam tidak memaksa sesiapa memeluk Islam kerana tiada paksaan dalam beragama. Firman Allah bermaksud: “Tidak ada paksaan dalam agama (Islam), kerana sesungguhnya sudah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur).” (Surah al-Baqarah, ayat 256).

Sunday, February 19, 2006

weather forecast

hari ni langit kelihatan cerah dan cuaca di putrajaya ni begitu nyaman........
x mcm hari2 sblm nya...hujan lebat, followed by thunderstorm...
best aar hari ni..

Saturday, February 18, 2006

OST Dealova - Once


aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih

aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan

kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela kau selalu ada

hanya dirimu yg bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepi

selalu ada, kau selalu ada
selalu ada, kau selalu ada

Tuesday, February 14, 2006

waa dah seminggu dah...

makan tido makan tido makan tido ....dah seminggu dah aku x post article.....hehe....smalam dpt gaji woo...ni yg smangat nak keje nih..

Tuesday, February 07, 2006


tadi time keje tadi.....aku telah melipat sebanyak 193 surat penjamin 1 & 2, 224 surat peminjam.....penat urat2 saraf...keje x henti2 dari jam 0830 - 1400.....time rehat makan soto ngan air suam jer,,, pastu..petang tadi mak amik dr office, terus ke PJH tower..sbb nak amik atm card....pastu balik rumah...

Sunday, February 05, 2006

Seri Gemilang Bridge



this bridge connects the core island to the PICC....

Alam Warisan, Putrajaya


projek alam warisan ni aku rasa dah bermula dah...mungkin untuk commercial nyer project kot.....lokasi projek Alam Warisan nih kt Precinct 5....dekat PICC tuh..tapi x la setepat² sgt kot lokasi dia...dengar nama pon dah best dah..x tau lagi untuk apa projek tu

Thursday, February 02, 2006

nothing special today...........

petang tadi gunting rambut, coz esok keje.....x best waa....ajm sorang ja keje, yg lain x lagi.........tapi, yg penting tuh, gaji in woo....pkol 7 mlm tadi, aku tgk Xtreme engineering : ttg city in pyramid kt Jepun... best giler.....kalo buat comparison, the pyramid's size can fix 55 size pyramid kat Giza....and it will be the largest building ever built in the world.......and the project soon will decrease the tokyo capacity yg skarang nih 'sesak'......tokyo is the most crowded people in the world.....

Wednesday, February 01, 2006

the last two days activity with family...

isnin, january 30 - '06
pagi cam besa.....untuk memenuhi ruang masa yg berfaedah, my family went to the most beautiful place in putrajaya......Masjid Putra tersergam indah menunjukkan sifat keapungannya di pentas putrajaya lake....di situ, ayah parking keta.....setapak langkah mara ke hadapan !! 5 ahli yang cemerlang mengorak langkah to begin the journey......x ramai org yang melalui denai2 yg kami lalu....aku yakin! kami berlima berjalan menghayati keindahan flora dan fauna, meredah denai2 di sekeliling tasik.....kami bergerak dari masjid yg berada di Presint 2 hingga ke kompleks2 kerajaan di presint 1, begitu jauh perjalanan yg tidak melibatkan roda2 keta, bahkan mengaplikasikan seluruh sistem2 organ di dalam badan manusia...di situ, aku ingin mengenalpasti di manakah monorail station.....tapi s siap lagi la....kalo siap baru aku nak naik!!.....selama beberapa jam berjalan, kami pulang ke tempat parking keta....di masjid Putra.....dah tuh...start engine and balik !!!.....
selasa, january 31 - '06
pagi ni special sket....coz activity for today is.............melawat putrajaya wetland....ada tempat observation dui satu tempat tinggi....boleh tgk di sekitar kawasan......best di sini...mcm rasa tgh shooting for national geographic.......hehe, tapi byk x complete lagi...tunggulah nanti!!! ada satu babak yg best iaitu.....terserempak ngan 'baby snake' sewaktu berada si satu pondok......panjang x panjang sgt, cuma sejengkal dari hand wrist ke middle finger....tapi mnatang tuh x nampak bergerak pon......kaler hitam bak jalan raya !!!...antara fauna yg sempat aku perhatikan adalah, dari spesies tupai kot, burung helang, serangga, flamingo, mandarin duck [cari x jumpa kt kolam]........perhatian, kt sini x macam zoo-semuanya dlm kurungan......kt putrajaya wetland nih x dak ler kurungan....sumanya real life....nasib baik x terserempak ngan python..cuma jumpa baby dier... so berhati-hatilah di sini...x la bahaya sgt...
rabu, january 1 - '06
today's activity? bersih house surrounding......collect the dead leaves and send them to Alam Flora[maybe some people do not know this]......mak bwat nasi lemak.......lepas makan, kami start kerja.....sapu2 laman rumah, buang sampah, potong dahan pokok[sket2 ja]....suma berganding bahu menggerakkan jentera masing2.....ni semuaorang sedang kepenatan...nak rehat.....ni pon sambil dengar lagu DUNIA BATINKU..




Sunday, January 29, 2006

i'm tired today...

pagi tuh, aku ngan parent aku gi jogging dekat putrajaya lake!!! best woo....n then ader activity senamrobik led by ayah.....about an hour there, we returned home.....kepenatan melewati seluruh tubuh badanku......in the middle of the day, i was given a job as a carwasher a.k.a pencuci keta...sorang satu aku cuci ngan abg aku...cuci3 sampai ke waktu Zohor........

Saturday, January 28, 2006

Our prophet Muhammad S.A.W

Nabi Muhammad saw meskipun sama kejadiannya
dengan manusia lain di muka bumi ini, namun
bentuk lahiriah dan rohaniahnya tidak sama.
Baginda mempunyai keistimewaan yang sama
sekali tidak terdapat pada manusia-manusia
biasa.
Sebagai manusia yang terbaik di muka bumi ini,
Baginda dianugerahkan dengan keperibadian dan
perwatakan yang istimewa kerana padanyalah
terdapat contoh untuk diteladani.
Umum mengetahui keadaan yang zahir adalah
gambaran yang terjelma dari unsur-unsur batin.
Rupa paras seseorang boleh membantu
menjelaskan keperibadian setiap individu. Ciri-ciri
seperti bentuk badan, sifat fizikal dan rupa bentuk
anggota adalah menggambarkan tentang akal dan
akhlak seseorang. Begitulah dengan Nabi
Muhammad saw. yang mempunyai bentuk badan
yang indah dan segak, namun tidak dapat
digambarkan oleh mana-mana pelukis potret di
dunia ini. Allah mengharamkan penggambaran
potret Baginda oleh sesiapa saja. Sungguhpun
begitu sifat-sifat kecantikan baginda masih boleh
diillusikan melalui pertuturan dan riwayat para
sahabat dan tabi'in.
Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan
seorang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya
bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan
keIslaman dan mengaku akan kebenaran apa yang
disampaikan oleh Baginda. Ulama Yahudi
berkenaan terpukau dengan raut paras dan akhlak
baginda yang sudah tentunya milik seorang Rasul
Agung di muka bumi ini.
Para sahabat yang sentiasa bersamanya sentiasa
meneliti bentuk tubuh tokoh kesayangannya
secara terperinci. Di antara kata-kata appresiasi
mereka yang pernah melihat baginda saw:

Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak
Rasulullah. Aku melihat cahaya memancar dari
lidahnya.

Seandainya kamu melihat Rasulullah, kamu akan
merasa seolah-olah sedang melihat matahari
terbit.

Aku pernah melihat Rasulullah saw di bawah
sinaran bulan. Aku bandingkan wajahnya dengan
bulan, akhirnya aku sedari bahawa Rasulullah saw
jauh lebih cantik daripada sinaran bulan.

Rasulullah saw seumpama matahari yang
bersinar. Aku belum pernah melihat lelaki
setampan Rasulullah saw.

Apabila Rasulullah saw berasa gembira, wajahnya
bercahaya seperti bulan purnama dan dari situ
kami mengetahui yang baginda sedang gembira.

Kali pertama memandangnya, sudah tentu kamu
akan terpesona

Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung
kepada bulat

Wajahnya seperti bulan purnama

Dahi Baginda luas, raut kening tebal, terpisah di
tengahnya. Urat darah kelihatan di antara dua
kening dan nampak semakin jelas semasa marah.

Mata Baginda hitam dengan bulu mata yang
panjang

Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas
kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.

Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh
misteri, kelihatan luas sekali pertama kali
melihatnya.

Mulut baginda sederhana luas dan cantik

Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun,
renggang di bahagian depan.

Apabila berkata-kata cahaya kelihatan memancar
dari giginya

Janggutnya penuh dan tebal menawan

Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan
cantik seperti arca. Warna lehernya putih seperti
perak sangat indah.

Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya

Rambutnya sedikit ikal

Rambutnya tebal kadang-kadang menyentuh
pangkal telinga dan kadang-kadang mencecah
bahu tapi disisir rapi

Rambutnya terbelah di tengah

Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu
garisan rambut menganjur dari dada ke pusat

Dadanya bidang dan selaras dengan perut. Luas
bidang antara kedua bahunya lebih daripada biasa

Seimbang antara kedua bahunya

Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak
tangannya , jarinya juga besar dan tersusun
dengan cantik

Aku tidak pernah menyentuh sebarang sutera
yang tipis mahupun tebal yang lebih lembut
daripada tapak tangan Rasulullah saw.

Amalkanlah sunnah Rasulullah S.A.W


Doktor memulakan syarahannya dengan
membawa para hadirin memikirkan
sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit
sebanyak.....
"Dalam diri-diri kamu ada kebesaran Tuhan".
Doktor menyuruh kita melihat
kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di
tapak tangan kita.
Garisan-garisandi tangan kiri menunjukkan angka
8 dan 1 dalam Bahasa
Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke
jumlah 81 + 18 = 99 iaitu
bilangan nama Allah.

Berikut adalah antara intipati syarahannya secara
ringkas:-
1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan?
Mengikut cara Rasulullah
s.a.w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi
dengan tangan kanannya dan
kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw
akan mengambil sedikit
garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu
Rasullah saw akan
menghisap garam itu. Kemudian barulah
Rasulullah makan nasi dan lauknya.
Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada
mengeluarkan
3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan
kanan kurang sedikit dari yg
kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan
kanan itu merupakan enzim
yang dapat menolong proses penghadaman
(digestion), ia merupakan the
first process of digestion.
Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah
sumber mineral dari tanah
yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam
dari jari kita itu adalah
sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari
tanah maka lumrahnya
bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling
berkhasiat untuk
kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah
sumber mineral, garam juga
adalah penawar yang paling mujarab bagi
keracunan, mengikut Doktor2
dihospital-hospital, the first line of treatment for
poisoning adalah
dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang
sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin
menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan
mengunyah sebanyak 40
kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul
lumat agar perut kita
senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah (Bismillahirrahma
Nirrahim). Membaca Basmalah
sebelum makan untuk mengelakkan penyakit.
Kerana bakteria dan racun ada
membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila
Basmalah dibaca maka
bakteria dan racun akan musnah dari sumber
makanan itu.

Cara Rasulullah minum:-
Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh
tetapi ia makruh yang
menghampiri kepada haram. Jangan kita minum
dari bekas yg besar dan
jangan bernafas sedang kita minum. Kerana
apabila kita minum dari bekas
yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan
dalam proses minum itu,
kita tentu akan bernafas dan menghembuskan
nafas dari hidung kita.
Kerana apabila kita hembus, kita akan
mengeluarkan CO2 iaitu carbon
dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan
menjadi H2CO3, iaitu
sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu
menjadi acidic. Jangan meniup
air yang panas, sebabnya sama diatas.
Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas
sehingga habis.

Friday, January 27, 2006

islam fact

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang
belum berkahwin yang
berzina, danmerejam sehingga mati org yg sudah
berkahwin yang berzina?
Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah
putih atau antibiotik yg
dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat
di daerah tulang belakang,berdekatan
dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang
belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan
beribu-ribu sel ini,manakala lelaki yang sudah
berkahwin hanya dapat
menghasilkan 10 unit sel ini sehari,kerana antara
sebabnya ialah kerana
sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami
isteri. Jadi apabila
lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana
zina hendaklah disebat
100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di
belakangnya, suatu
amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan
penghasilan beribu sel
antibiotik yang dapat melawan virus HIV jika ia ada
di badannya, dengan
itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu.Tetapi
jika lelaki itu sudah
berkahwin,walaupun disebat 100 kali ia akan tetap
menghasilkan 10 unit
antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya
direjam hingga mati agar dia
tidak dapat merebakkan virus HIV itu.
Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg
disampaikan oleh Dr Jamnul
Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda
sekalian, dan sedikit
informasi yang diberikan oleh Mudaris(guru) ana,
Mudaris Iskandar

mengenai Ka'bah.
Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan
mengapa ia empat
persegi(cube). Ia terletak di posisinya sekarang
kerana setelah dibuat
kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan
Arab, didapati, tempat
terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul
di tengah bumi.
Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan
perpaduan ummah yang bergerak
maju bersama,equality and unity, tidak seperti
bentuk pyramid, dimana ia
diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang
yg berada diatas setelah ia
memijak-mijak yang lain. Dan antara lagi sebab
mengapa 4 persegi
melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali,
Hanafi dan
Syafi'i,melambangkan kebenaran keempat-empat
Imam tersebut.
Sekian buat renungan bersama, Fi amanillah
Jazakallah

TOLONG SEBARKAN DAN JADIKAN AMALAN
BERGUNA.... BAGUS NI...

Wednesday, January 25, 2006

sehari je?

ler....x dan 2 hari aku gam surat, dah abis dah.....begitu lah kepantasan aku ngan member2 aku bwat keje.....hari nie, aku ditugaskan 'tuk mengemas "chamber of secret"...! "maner leh gitau kt maner?"........sebanyak 12 rak file perlu diangkat oleh officer2 muder nih..he..he..he..bukan itu saje...tapi maner la nak carik org yg bagi minum free kt kitaorang nih....kt sini, org2nyer baik2...x caya? mai la sini. kooi !!.....tu satu bab ler....yg nih paling best !!..time ni aku nak balik rumah dah kol 2 ptg......aku naik la satu bas tuh ngan An... bas tu lalu kt Pr. 8...tapi, dier kater lambat sket !!! x pe arr...aku x kesah....rupa2 nyer...korang nak tau! bas tu round satu putrajaya dulu, pastu baru singgah kt pr. 8...kalo ikutkan skejap jer nak sampai rumah aku...lebih kurang 5-10 minit ke rumah aku....tapi this time, 1 hr aku round kt pJ tuh....bukan nyer mahal pn...just 50 cent ....bygkanlah korang pegi melancong kt pJ ni hanya ngan 50 cent ......mmg best la....dpt melancong free tgk2 bangunan kt pJ nih.......[paih maghrib nih nak kuar mkn...coz adik aku nyer kwn datang....so parent aku ajak family diorang kuar....aku pon musti ikut...maner leh tahan woi kalo org dah offer makan!! rezeki !! jgn ditolak!! MESTI DI DOUBLE KAN?

Tuesday, January 24, 2006

tukar tempat keje le plak.....

hari ni hari keje aku yang best coz... aku x perlu lagi ke blok E2....keje aku dekat jer ngan tempat punch card kt E12.....nak balik pon cepat....keje pon bukan yg dulu lagi.....aku dah x bwat rekod2 file....skrang nie, aku boh gam kat surat jer....kan senang keje tuh..? lepaih nie, x tau lagi keje per aku kena bwat !!!!....huhuh......[time ni tgh dengar lagu korea mende per ntah]

Sunday, January 22, 2006

today and today

pagi nie, mak ngan ayah hantar abang gi matriX kt N9........ajm ngan ana tinggal kat rumah....penat !! semalam pegi pasar malam kat puncak alam....[ajm sorang je la]....x tau lagi biler mak ngan ayah balik....esok dah nak start keje plak...boring, x tau nak buat aper !!! ------[time nie dok tgh dengar lagu wake up by hilary duff]

Saturday, January 21, 2006

daily routine

cam besa arr...pagi nie...ayah ngan mak bawak family gi breakfast kat Precinct 11....
menu biaser jer..roti canai n teh tarik...kuah roti manis sangat...tapi, aku bantai jer...perut kata line clear, aku ngap jer suma benda...

Friday, January 20, 2006

today's work...........

hari nie aku dah rekod 11 bundle file......boh dlm kotak n susun kotak....x sabar rasernyer nak tunggu file2 tuh abis di record...dlm 3-4 hari mgkn boleh abis....lepaih ni, keje menaip plak ler aku buat....nak key-in suma file2 tuh..

Thursday, January 19, 2006

biostudent

Biomechanical Intelligent Organism Skilled in Thorough Utility, Dangerous Exploration and Nocturnal Troubleshooting

azam

Artificial Zealous Assassination Machine

biocyborg


Versatile Robotic Soldier Trained for Ultimate Destruction, Exploration and Nocturnal Troubleshooting

Wednesday, January 18, 2006

5 scienCe 1 -05-


guru kelas : pn. nor adilashila [bio-teacher]

[from left]

:: bottom :
nad kem, mashitah, azila, pa'in, paan, razeen, ashraf, Qaliff
:: center :
danial, hakim, anis, zulaikha, rohani, sarves, fatin, hasni, p' nut, mel, fayardh
:: top :
gg, pak leh, pak wan, tom, daus, red mid, haniff, me, kedok, shiham, omaq, idan