semua yang telah berlalu...semua yang akan berlaku.....

Thursday, July 20, 2006

institusi kekeluargaan

Institusi keluarga membentuk peribadi
Oleh: DR. MASHITAH IBRAHIM
DI kalangan institusi manusia, keluarga ialah kumpulan paling penting di mana seseorang memperoleh perasaan keahlian dan identiti.
Ia merupakan suasana pertama yang dilihat oleh seseorang setelah dilahirkan. Sebahagian besar masa kita juga banyak dihabiskan di kalangan keluarga.

Justeru, institusi keluarga memainkan peranan utama dalam membentuk peribadi seseorang. Ada banyak juga faktor-faktor yang mempengaruhi sikap, tabiat dan cara pemikiran seseorang seperti kawan, persekitaran dan media. Tetapi ramai yang bersetuju mengatakan keluarga adalah faktor paling kuat.

Keluarga merupakan inti masyarakat. Fungsinya tidak hanya terbatas untuk meneruskan keturunan sahaja. Dalam bidang pendidikan, keluarga merupakan sumber pendidikan utama kerana segala pengetahuan dan kecerdasan intelektual manusia diperoleh oleh kanak-kanak daripada orang tuanya dan ahli keluarganya.

Dalam institusi keluarga, peranan ibu bapa atau penjaga dalam pembentukan peribadi sejak perkembangannya yang paling awal adalah sangat penting dan sangat berpengaruh dalam menentukan pembentukan generasi seperti yang ditegaskan dalam hadis:

''Setiap anak dilahirkan suci fitrahnya dan kedua ibu bapanyalah yang bertanggungjawab menjadikannya Yahudi, Nasrani atau Majusi''.

Keluarga masa kini berbeza dengan keluarga zaman dahulu. Hari ini, keluarga mengalami pergolakan dan perubahan yang hebat, khususnya mereka yang hidup di kota. Cuba lihat keluarga-keluarga di daerah yang belum mengalami atau menikmati hasil kemajuan teknologi, industri dan sebagainya, kita akan dapati gambaran mengenai ikatan dan fungsi keluarga adalah jauh berbeza jika dibandingkan dengan yang berada di tengah-tengah kemewahan kebendaan.

Keluarga dahulu merupakan pengeluar dan pengguna sekali gus dan mereka mempersiap dan menyediakan segala keperluan sehari-hari.

Setiap anggota keluarga diperlukan dan saling memerlukan satu sama lain. Hasil kerja mereka dinikmati bersama. Yang jelas, keluarga zaman silam belum terkena pengaruh penggantian tenaga manusia dengan tenaga mesin. Fungsi keluarga sangat banyak dan ikatan kekeluargaan sangat penting dan kuat.

Semua anggota keluarga mempunyai peranan yang penting untuk disumbangkan kepada keluarga serta diperlukan oleh anggota yang lain.

Di era sekarang, institusi kekeluargaan sudah semakin hilang fungsi, erti dan peranannya. Peranan pendidikan sudah diambil alih oleh lembaga pendidikan seperti pihak pengurusan sekolah.

Ibu bapa semakin lepas tangan hingga merasakan ia adalah tanggungjawab sepenuh pihak sekolah hingga menyalahkan sekolah jika anak mereka gagal. Tugas orang tua dalam memperkembangkan intelek anak menjadi jauh lebih ringan.

Peralatan yang serba canggih dan moden menggantikan tenaga manusia dengan peralatan elektrik dan mesin sehingga tenaga manusia tidak lagi diperlukan.

Untuk mendapat pakaian baru tidak perlu menunggu ibu menjahit tetapi di mana-mana sahaja anak-anak boleh membelinya yang siap dan boleh terus dipakai.

Keluarga berfungsi selaku pengguna sahaja.

Dahulu, generasi kita mencari hiburan di rumah. Keluarga menyediakan pelbagai aktiviti berbentuk permainan dan hiburan untuk manfaat bersama.

Sekarang fungsi rekreasi berpindah ke luar rumah.

Anak-anak tidak senang bermain di rumah. Mereka rasa lebih selesa melepak di tepi-tepi kaki lima dari di rumah. Pasar raya, tempat hiburan berkom-puter, kafe siber dan kelab snuker dijadikan tempat pelepas lelah.

Tentunya hal seperti ini berlaku akibat berhubungan erat dengan keadaan rumah yang selalunya tidak memungkinkan penyediaan tempat bermain.

Begitu juga bagi ibu bapa, segala ketegangan tempat kerja bukan dilepaskan dengan pulang ke rumah tetapi di tempat khusus di luar rumah dari warong kopi, kelab malam, panggung wayang, tempat perjudian atau pusat karaoke.

Dulu tanggungjawab membesarkan keluarga adalah hak bersama bukan di bahu ibu atau bapa sahaja.

Keseluruhan ahli keluarga merasakan itu perlu dilakukan bersama. Kakak sulung rasa terpanggil dengan sendiri untuk mendodoikan adiknya.

Jika apa-apa terjadi pada kedua-dua ibu bapa, ada abang sulung yang sanggup mempertaruhkan kehidupan bujang untuk kebaikan adik-adik.

Di waktu hari raya dirasakan kesempatan untuk semua ahli menyumbang memasak menyediakan makanan. Kesempatan bersama ini tidak sanggup ditukar ganti dengan apa nilai sekalipun.

Dalam keluarga sekarang, lebih ramai yang senang menipu keluarga sendiri. Perniagaan berkongsi adik-beradik lebih memeritkan, kerana rasanya mempercayai orang lain lebih menguntungkan.

Ada beberapa kes di mana anak-anak sanggup mencagarkan tempat kediaman ibu bapa mereka demi perniagaan mereka. Bisnes lebih penting dari keluarga biarpun ia di hari raya.

Kalaupun pulang, ramai anak-anak yang masih merasakan itu tanggungjawab ibu bapa menyediakan makanan. Kalau ada pun mungkin anak perempuan yang keluarkan belanja dapur untuk ahli yang ramai ini.

Anak lelaki lebih senang bertanya makanan sahaja tanpa ada rasa tanggungjawab menyumbang.

Dalam keluarga dulu makanan yang paling sedap ialah masakan ibu. Makanan masakan rumah sentiasa dalam ingatan suami dan anak-anak.

Saudara mara yang berkunjung dirasakan sebagai rahmat dan mereka seronok saling bantu-membantu menyediakan makanan, tidur beramai biarpun tidak bertilam merupakan pengalaman yang tidak boleh dilupakan.

Keluarga sekarang lebih senang makan masakan luar. Mama penat bekerja atau mungkin juga ramai yang sudah tidak pandai memasak.

Jarang sekali aktiviti makan bersama kerana ayah terpaksa memenuhi banyak jemputan makan malamnya, ibu perlu menyiapkan kertas kerja untuk pembentangan esoknya, abang sulung menghadiri parti hari jadi, cuma anak yang kecil disuapkan mi segera oleh pembantu rumah berbangsa Indonesia.

Saudara mara yang berkunjung dianggap sebagai tidak faham, tidak kena masa, mengganggu ketenteraman dan menyusahkan.

Anggota keluarga tidak lagi tempat yang bererti kerana ikatan saling memerlukan tidak lagi dirasai. Peranan keluarga menjadi sangat berkurangan dan erti keluarga dan ikatannya mengarah kepada kegawatan. Bahkan terdapat suara-suara sumbang mengatakan pembentukan keluarga tidak menguntungkan malahan sebaliknya, menambahkan bebanan hidup.

Tidak perlu lagi pada keluarga supaya aktiviti dan kebebasan tidak terhalang akibat daripada tanggungjawab keluarga.

Inilah pendapat yang akan mengelirukan masyarakat serta mengabaikan kesejahteraan masyarakat bersama.

Kesatuan keluarga tiada peranannya sebaliknya hidup secara individu lebih didambakan.

DR. MASHITAH IBRAHIM, Penolong Profesor, Jabatan al-Quran dan Sunnah, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

14 Comments:

 • Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website kerja dari rumah. Peluang kerja dari rumah di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  By Blogger Karl Hiunzm, at 11:33 PM  

 • Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website jana wang automatik. Peluang jana wang automatik di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  By Blogger Jeego, at 3:31 AM  

 • Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website cara mudah buat wang. Peluang cara mudah buat wang di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  By Blogger Rockerz, at 3:52 AM  

 • Hai, Di antara banyak blog yang saya lawati hari ini, blog anda antara yang hebat. Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website kerja dari rumah. Peluang kerja dari rumah di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  By Blogger Rockerz, at 2:37 AM  

 • Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

  Saya ada website peluang perniagaan di rumah. Peluang peluang perniagaan di rumah di sini.

  Lawatilah website saya bila ada masa lapang :-)

  By Blogger Rockerz, at 3:01 AM  

 • If you are to do a study among all Muslim countries, the level of development will be directly proportional to the level of Islamisation of the country.

  Just do a study - you will know the fact. The reasons are so obvious why this is so. I do not want to elaborate here to hurt the feelings of Muslims but I mention just two:

  - they sidelined the women.
  - how many Muslims nations are in deep religious based wars?
  - and plus many other activities against productivity.

  You cannot have it both ways. Live in this world or live in the after world. There is time only for one.

  This is why I see very bleak future for Malaysia the way it is heading - the day when we 'Talibanise' Malaysia.

  Our constitution does not say we are a secular state. But by the same token, nowhere does it say we are an Islamic state either.

  A country can be Islamic but yet remain secular in government. Turkey, Egypt and Algeria are prime examples. As long as the constitution remains the supreme law of the land, we are an Islamic country but a secular state.

  All these are really non-issues as long as everybody sticks to the original game plan.

  Look at it one way, it seems like they want to keep the NEP because they are taking advantage of perks and curbs, keep the Umno linked filthy rich.

  First of all, the NEP has no goodwill towards the non-malays. They think that the non-malays are rich and can afford to run overseas because of the drought of local university places available?

  This is another fallacy. Truth is a lot of the non-malay parents have to work their asses off, keeping a small unit family, just to use all their savings to finance education overseas because local opportunities are not forthcoming and not available.

  Malaysia lose a lot of talents in such a way, especially when the NEP has indeed made certain non-malays very competitive on the global scale. For these people having been successful overseas and given a fair go at the opportunities, they will think twice to come home to adversity in Malaysia.

  And that is a fact. Do you know that we lose almost 80% of our local talents to the US, UK and Australia every year! Go check the emigration records. Do you know that the Malaysian contingent is the largest oversea students in Australia, and almost 100% that succeeds takes up Australia PR and citizenship?

  That is exactly the formula used by many progressive countries including the US, UK, Australia, even China.

  These countries have policies that stress both the affirmative action to aid the poor and complement it with an emphasis on high standards, including robbing other countries of their human capital by enticements such as international scholarships.

  So I can't understand why it is not palatable or applicable to the malays! Why lay back when you have the world as a challenge.

  The failure of the various Malaysia communities to integrate is not because there is no common language, but the ill will festered by the outmoded communal politics that Umno Youth seems want to perpetuate, the NEP, and the lack of Malaysia kinship (e.g. one race want to be tuan).

  It is only nature that human beings and animals learn more from failure than success. So, be prepared for a soul cleansing in the next 10-20 years in Malaysia.

  Yes, the one common denominator is that they are all not Muslim countries. Even among Muslim countries, the less that Islamization is the focus of national existence, the better off the society from a social, political and economic standpoint.

  That is why Turkey used to be relatively better off in various aspects compared to other Muslim countries but this has been starting to change recently.

  Hate to say it but yes, obsession with Islam is anathema to progress, political stability, peace and economic well being.

  We agree that it is difficult to manage a multiracial country like Malaysia with its diverse religions and races. It is also obvious from the discussion that the current political and economic model has failed us, particularly with regards to racial integration.

  We are heading towards a crisis. We need to have a paradigm shift in our socio-economic model. Otherwise the omens look bad.

  Now humans are humans, be it malays, Japanese or Israelis, when one is in absolute power there will be a tendency to sideline the minorities. Arrogance and abuse will crop in. There is no doubt about it.

  To be developed, there should be peace, good sense of responsibilities, equality and cooperation. Of course, good leadership and governance is equally important. Every party should not to be made to feel deprived.

  I still feel that mixing religion with politics is not wise - for we can see around the world almost everywhere trouble spots are based on religious differences and in countries where religion is part of politics. That is the reason why Malaysia although a Muslim country should remain secular.

  By Anonymous ruyom, at 11:47 AM  

 • Let me tell this.

  The malays have been Hindu and Buddhist from the beginning of time, and only became Muslim beginning from the fifth century. Most malay words bear Hindu and Buddhist influence, from Sanskrit. Arabic only forms a small portion of Bahasa Melayu.

  'Bahasa' is also Sanskrit for 'language'. The British meanwhile, called the malays East Indians as opposed to Indians from India. They never associated the malays with Arabs.

  I have nothing against things Arabic. Arabic culture spawned modern technology and science, together with Indian, Chinese and yes, the malay culture.

  But to make the malays 100 percent the product of Arabic culture, is to reduce them to an artificial people, a people without their own identity and history. It is cultural genocide.

  Are we trying to say that without a Bangsa Malaysia, we cannot progress? That is absolute nonsense. In the older days when nobody spoke of Bangsa Malaysia, we had more respect among races. Now it seems we are heading towards the opposite direction.

  If Umno has the answers, there is nothing to fear. But the question is, does Umno have the answers?

  Attempts to ensure that divisional will be interpreted by outsiders as Umno's paranoia.

  So Umno, please answer.

  By Anonymous miya, at 11:50 AM  

 • The Chinese are not in control of the economy at all. Consider this:

  Tenaga, Telekom, Proton, Petronas, Maybank, Genting accounts for more than 50% of the market capitalization of KLSE.

  So basically malays already control more than 50% of the economy.

  But problem is, only a few malays enjoy ownership of the economy and businesses while the rest are bleed dry. These people are millionaires and billionaires man. That is where the lies about the Chinese controlling the economy comes in, to keep themselves in that position.

  So the ordinary malays are angry because they feel the Chinese stole their money. The Chinese and Indians and others are angry because they feel they are further discriminated on top of discrimination.

  Non-malays on the other hand owned only 10% of such equity.

  People like the Robert Kuok group were so pissed that the government pressure them to sell their business, they shifted their headquarter to Hong Kong. But when we want the world to see that one of the richest tycoons is from Malaysia, when we want fame, we said Robert Kuok is from Malaysia, not knowing that he has long gone.

  What minister mentor Lee Kuan Yew has said is absolutely true. It is a simple fact. The Chinese and Indians have been marginalised since 1957, so what is new?

  While the Chinese have been economically strong, the Indians have been lagging behind, simply by being a minority race in Malaysia and by being led by a complete moron for the last three decades. What is Najib so upset about?

  Prove your worth as a race that can stand on theirs own two feet and succeed and you will have our respect. Until then, please just stop making a complete idiot of yourself and shut your gap.

  This goes for the entire Malaysia cabinet. You are all a disgrace and a bunch of corrupt hypocrates! Malaysia would have been much better off if it had remained a British colony. Only then would there have been equality.

  The malays are fall into the trap of other Umno-malays should treat like shits in Malaysia. When we demand over basic right, they always like to quote Singapore malays on not holding public position……….Please la, Singapore practise the real meritocracy, not the fake one like Malaysia.

  Do Singapore systematically marginalised the malays there, the answer is definitely no, do Singapore practise discrimination on education or limited their entry to university, do Singapore limited the critical field business license to the malays, do Singapore force the Singapore malays sold off their business to the Singapore Chinese, the answer is again a big NO.

  And this make Singapore malays stand high when compare to Malaysia malays.

  What make the Malaysian Chinese not happy is, we already being discriminated by our home country, when anything go wrong in Umno or in malay community, the Malaysian Chinese will be the target - for shooting or divert the attention to their own problems.

  Have you wondered why there are fewer Indians than malays in the general population in Singapore, that there are many more Indians than malays in high positions in politics, medicine, law, business, and many other fields that require talent and hard work in Singapore!

  In Malaysia, there are tongkat or crutches available, but in meritocratic Singapore, even the smaller minority Indians outperform the bigger minority malays.

  To Chinese, education is the most important thing to their next generation, so don't ask me why Chinese insist to have own stream of education until today.

  To tell you frankly, I feel much comfortable when I move to UK, after few years I know they will offer me citizenship being a professional here. And as far as I know, there isn't a classification on the citizenship, I will get equal treatment as others fairly.

  By Anonymous pang, at 11:52 AM  

 • Fxxxx Muslims and all malay pig in Malaysia.

  I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

  People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

  Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

  You malay pig are worse than a maggot. We need leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

  For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

  You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are rapists, sodomy incest culprits, drug addicts.

  Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys or forages on the ground by your four legs to eat all the shit.

  You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

  I guess the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

  Worst, the minority in Malaysia has been systematically been marginalized just to suppress them of their growth.

  Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guessed malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

  By Anonymous coolooc, at 11:54 AM  

 • According to a recent study through secret agency, Nihon Himitsu Oruganitsum Bureau, shows that malays were descended from the hybrid between hog/boar and baboon, hence explains why they look like baboon and they don't eat pork.

  Our latest DNA analysis confirmed the fact.

  The Japanese, Europeans etc, all eat pork, so does that mean they are all dirty and only the malays and Arabs are clean?

  These malays have no brains to think properly.

  The secret agency study also finds that Muslims are more violent, lazy, cunning and barbaric due to the lack of pork in their meals and the wrong doctrine.

  They had been misled by Quran for generations which was copied and twisted by Muhammad from Holy Bible just to control his followers so that they don't harm their same species/ancestor (the hybrid between hog/boar and baboon).

  By Anonymous researcher, at 11:57 AM  

 • Malay leaders in Malaysia like to see their folks contained in a chicken coop. They tell them that they are free and yet to be beholden to them as they are the ones providing them their feed.

  They even believe that if they left the coop, they might be eaten up by the wily fox, and that they might otherwise starve to death.

  The Singapore malays is in no illusions and they know they are out of the coop. They got to find their own nourishment and they got no leader throwing in the crumbs to them.

  If they don't want to labour for their food, they can always go across the causeway and be given citizenship rights and take advantage of all the crumbs thrown at them. But most of them will not.

  Of course the chicken shit from there have all long crossed over. But the rest have a little more dignity and stay on to show what they are really made up of.

  I respect the Singapore malays for that. It does not matter that they have made a lot of wrong turns or that they have hardly a fighting chance. But they got more respect and dignity than their kinsfolk from over here Malaysia.

  This is what half-past-six ministers that we have in Malaysia. Even comparison between Singapore malays and Malaysian Chinese, Singapore malays are never discriminated by their government based on equality.

  I have so many Singapore malay friends from school mates, college mates to business partners. Penang malays would be so glad if they are treated like Singapore malays. Just ask the Singaporeans……….do they want to be back to Malaysia?

  The problem with the Malaysia malays is their jealous attitude. If they are left behind, they will prevent others from moving ahead too! And sometimes even sabotaging others, and some resort the use to cast spell on others.

  Not only the laid back malays are preventing their own people from being successful, but other races too. We also want the malays to be successful by creating value in the society so that everyone benefit but not by taxing the non-malays then give contracts to the malays, who will then deliver half-past-six service.

  Change your own attitude first through value creation using your own tears and sweats!

  As said before, had Malaysia been managed by Lee Kuan Yew and his colleagues for the past 40 years, Malaysia would have been much better off today, including all the malays! 95% would have owned a house, and no such rampant corruption!

  For the malay ultras, facts speak louder than your bigotry cries, wake up, grow up, be men instead of sissies!

  You see the problem here - the malays just cannot face up to their main problem - Laziness. This shows how thick-skinned and self-deluded these people are.

  Malaysia is a multi-racial country. Jika kamu tak suka, kamu boleh blar……….tiada orang larang kamu.

  The fact is malays you are the biggest loser! I am trying to wake you up instead of using the way like what our government is practice to provide NEP even though it is proven NEP is a failure in the past 30 years. Keep on dreaming if you think Malaysia could achieve Vision 2020 with your kind of attitude!

  Majority of the Penang big government contracts is being awarded to the malay firms. What else you want! They get the same as other malays in Malaysia. The only different in Penang is, the Umno guys cannot tap the government fund into their own pocket, as other state Umno did. This is the main reason why they raised this issue.

  Speaking without substances and distorting facts seems to be the good old habitual ways of Malaysia malays, which is probably inherited by their much loved masters, the "malay killers" - Umno.

  To add to this, constant distorted facts with regards to the situational state of the Singapore malays remains among the commentators of Umno. It is hard not to see that some people really need to see the situation and know it first hand before dishing out their empty vessel mentalities.

  Anyways, good thing you be it Malay, Indian, Chinese in Singapore is open to competition, and cherish diversity. Not like the radical son of terrorist we can find many in Malaysia.

  Most malays in Malaysia hate diversity and discontent to the minorities, especially the Chinese. In blog, radical malays can be either extreme or pretentiously diverse-minded. Very few is genuine.

  I do admit there are lazy malays that depend on handouts, but this kind of malays will be phase out and this kind I would say hypocrite. They tend to claim they work hard to achieve success, in fact they relaying on government support. I myself despise this kind of human being.

  Little do they realize this safety net is fast disappearing because the government is finding it increasingly difficult to maintain the system in the face of global challenges! But these handouts have become an addiction. Refuse the junkie and you get booted out of power.

  It is the malays themselves that must come to realize the damaging side effects of the NEP. For someone who wants no better than to see his own race succeed, this must be painful.

  And you can frequently see the malays are often envious of not only the non-malays, but of their own successful malays as well.

  Malays failed is a fact. What make non-malays not happy about their failure is, they fail despite get ample help from the government.

  And they continue putting the blame on their fail to, especially the Malaysian Chinese. This is why created so many issue and argument here.

  But those greedy Umno guys keep emphasis the NEP, how many percent of the country wealth belong to malays. In fact, those Umno guys having super good life by easy way.

  And they keep on demanding, not really review what was wrong with it, putting the blame to non-malays, to stir the racist sentiment in the country.

  If present situation continue, even the malays get 60% of the country wealth, majority of the malays will still munch.

  Simple solution - come to Singapore and see for yourselves even if you want to guise that our Singapore malays are in lesser numbers on success than the Malaysia idiotic counterparts - our Singapore malays are based on merits and not on such keris wielding Umno policies……….are you proud of that?

  Once again, in a subtle and indirect manner, this forum has proven how naive and "katak bawah tempurung" a Malaysia malay can be. Blame who? The Umno policies.

  Yes, start collecting the achieves with regards to moral degradation among Malaysia malays. Look at the Umno ministers when they speak on national TV? Qualify or not become ministers with such low reactive capabilities!

  Some Malaysia malays saying Singapore malays quota should be more in the Singapore cabinet if compared to the Indians. First, Singapore government is based on merit system and not like you bunch of racist moron Malaysia malays here. That is why Malaysia is so backward if compared to Korea and others.

  Not many Malaysia malays can survive if they go oversea because they are slow and lazy and that is why they can't compete with the competitive market out there. Normally they will end up hiding their head in Malaysia with the protection and biased system by the Malaysia government.

  Come on, man. We do not have time to argue the truth of your on and on talk about "not all malays are spoofed, not all malays are lazy". Like we are dying to argue that when we already know it is true.

  It is human nature to blame everyone about their plight rather than blame themselves. The majority of new generation of malays in Singapore is educated, unlike their parents.

  Please read the comments made by Singapore malays why they can hold their heads up and be proud as a Singapore malay and then maybe it will sink into you.

  Muslims everywhere unless they are the minority, cannot tolerate people with different religions. The Singapore government handles the situation rather well as they handle their malay community with kid gloves.

  By Anonymous romsam, at 12:04 PM  

 • i'm sorry for disturbing u all....but i think that the researcher is too much...u just talk without fact...come on... wake up and do ur own job..
  stop blaming muslim......u know why muslim did not eat pork????? it's because....PORK that most of people eat, contain a dangerous worm called TAENIA SOLIUM.....understand ???
  dont just blame people...i;m a medical student..i know the fact about this thing..... and u said our prophet MUHAMMAD SAW twisted the fact in bible?? act....Quran is the true words... A word from Allah....
  hope u guys will realize and change ur mind... muslim and race will never be the same... plz mind that.....

  By Anonymous Anonymous, at 1:15 AM  

 • [b]WHAT IS CIALIS?![/b]
  [url=http://www.superviagraforum.kokoom.com/ciallis.html]PURCHASE CHEAP CIALIS ONLINE & GET SPECIAL GIFT....[/url]
  [b]BUY LOW-COST VIAGRA ! HALF-PRICE CIALIS ! CHEAP LEVITRA ![/b]
  [url=http://www.medicforums.kokoom.com/impotence-advice.html]IMPOTENCE MEDICINE.BUY CHEAPEST VIAGRA[/url]

  By Anonymous Anonymous, at 5:48 AM  

 • BUY CIALIS ONLINE
  BUY CHEAP CIALIS & LOW-COST VIAGRA ONLINE...
  WHAT IS VIAGRA
  BUY CHEAP VIAGRA ONLINE
  HALF-PRICE VIAGRA ! CHEAP LEVITRA
  HALF-PRICE CIALIS...LOW-COST LEVITRA...CHEAP VIAGRA...
  BUY LOW-COST VIAGRA ! HALF-PRICE CIALIS ! CHEAP LEVITRA !
  BUY CHEAP VIAGRA ONLINE
  ACNE MEDICINE ONLINE
  BUY CHEAP ACCUTANE
  WHAT IS ANTHELMINTICS
  online Albenza
  ANTIBACTERIAL MEDICINE & CARE
  buy amoxil
  AMPICILLIN ONLINE
  ampicillim
  BUY CHEAP BACTRIM
  order bactrim
  NEW DRUGS & PILLS… SUPER-VIAGRA…
  BUY CIALIS
  BUY CIPRO ONLINE
  BUY CIPRO ONLINE
  BUY CHEAP DIFLUCAN ONLINE
  ONLINE DIFLUCAN ONLINE
  BUY CHEAP SUPER VIAGRA ONLINE AND SAVE 70 % OF MONEY...
  BUY ONLINE HALF-PRICE VIAGRA. CHEAP VIAGRA
  APPLY YOUR CREDIT CARD and SAVE 70 %

  By Anonymous Anonymous, at 7:12 PM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home